obrazoteka.pl

Dom i wnętrza

Regały do spiżarni i inne elementy wyposażenia tego wnętrza
Wnętrza

Regały do spiżarni i inne elementy wyposażenia tego wnętrza

Warto w domu mieć pewne zapasy artykułów spożywczych. Dzięki temu możemy czuć się po prostu bezpieczni, a także wtedy, gdy potrzebujemy jakiegoś konkretnego produktu do przygotowania pysznego obiadu czy deseru, nie musimy pędzić do sklepu. Takie rozwiązania naprawdę sprawdzają się, szczególnie w przypadku dużych rodzin. Jeżeli tylko przestrzeń w domu na to pozwala, nawet malutka spiżarnia to świetne wyjście. To właśnie tam można trzymać produkty kupione w sklepie w większej ilości, a także domowe przetwory, owoce i warzywa. Jak sprytnie zaaranżować spiżarnię? Kilka cennych wskazówek poniżej.

Regały do spiżarni

Dobra organizacja spiżarni to podstawa. Generalnie nie chodzi o to, aby szybko to miejsce stało się domową graciarnią, do której pakujemy wszystko to, na co nie ma miejsca gdzie indziej. Dlatego też od początku trzeba dobrze przemyśleć wystrój w spiżarni, stawiając między innymi na wygodne regały. Będą one dużo lepszym wyborem niż na przykład zamknięte szafki, ponieważ pozwalają na wyeksponowanie wszystkich rzeczy, które trzyma się w tym pomieszczeniu. Dzięki temu wystarczy rzut oka, aby stwierdzić, co trzeba uzupełnić, a czego mamy w nadmiarze. Regały do spiżarni nie muszą być drogie. To mogą być proste rozwiązania ze sklepów internetowych lub stacjonarnych. Dobrym wyborem będą wsporniki metalowe do regałów, ponieważ przechowywanie na przykład dużej ilości słoików z przetworami wymaga jednak silnego podparcia. Można postawić na gotowe regały, albo po prostu zrobić je samemu. Wtedy trzeba kupić wspominane wcześniej wsporniki, a także półki, najlepiej odrobinę grubsze i szersze, tak by wszystkie rzeczy można było tam wygodnie wyeksponować. Do przechowywania owoców czy warzyw korzennych, z których korzysta się na co dzień, świetnie sprawdzą się zwykłe drewniane skrzynki. Można postawić je pod regałem na podłodze i zawsze mieć w zasięgu ręki.

Organizacja przestrzeni na regałach

Kolejna istotna kwestia to organizacja przestrzeni już na gotowych regałach. Aby panował tam względny porządek, a nie chaos i bałagan, warto od początku stawiać na rozwiązania wygodne, sprytne i polecane przez osoby zajmujące się szeroko rozumianą organizacją domu. Przydadzą się zatem pojemniki na suche produkty, do których możemy przesypać na przykład makaron, kaszę, fasolę czy inne tego typu twarde produkty, tak by nie leżały luzem w otwartych opakowaniach. Dzięki temu w spiżarni będzie też po prostu ładniej. Można postawić też na zwykłe słoiki. Naklejając na nie domowe etykiety, na których napiszemy na przykład informacje o tym, co znajduje się w środku i kiedy zostało otwarte, będziemy mieć większą kontrolę nad terminem przydatności produktów. Ładnie zorganizowana spiżarnia mobilizuje do tego, aby utrzymywać tam porządek. A chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że właśnie takie miejsca trochę poza zasięgiem wzroku zwykle dosyć szybko stają się domową graciarnia. Jeżeli od początku postawimy na świetną organizację, trzymając się pewnych ustalonych przez siebie zasad, osiągniemy w tym temacie sukces, a spiżarnia stanie się prawdziwą domową ostoją pysznych produktów na zapas.